De meeste organisaties beseffen dat referrals een van de beste manieren is om kwalitatief goede medewerkers / talenten te verkrijgen.

Maar wat weinigen weten dat het GiveMe5 programma het best werkt!

Het GiveMe5 programma is eenvoudig en gratis. Je begint met het proactief benaderen van individuele top performers in je organisatie. Je gaat hen niet vragen “ken je iemand?”, want dat levert vaak geen referrals op.

In plaats daarvan ga je hun herinnering stimuleren met behulp van een effectieve geheugen stimulatie truc bekende als memory retrieval signalen.
Je stimuleert het geheugen door hen bijvoorbeeld een meer gerichte vraag te stellen als “denk eens terug aan de beste architect die je kent”.

Bijna zonder uitzondering resulteert het in een naam. Je blijft ze vervolgens vragen om namen, zoals bijvoorbeeld de beste manager, beste problemsolver, de beste teamspeler, de leukste collega en de beste collega onder druk. Totdat je vijf namen hebt (dat is de reden waarom het programma GiveMe5 heet).
En vervolgens vraag je de medewerker om jou te helpen het talent te contacteren en hem of haar samen met jou te overtuigen om kennis te komen maken.

De vele voordelen van het gebruik van een Give Me 5 aanpak

De Give Me 5 aanpak levert goede resultaten op omdat het onder andere deze elementen bevat:

  1. Het is een bewezen best practice – het programma bestaat al meer dan 15 jaar en wordt gebruikt bij veel bedrijven, waaronder Google.
  2. Het maakt gebruik van een wetenschappelijke benadering van “memory retrieval signalen”. Dit is een bewezen instrument voor het stimuleren van herinneringen. Als je sceptisch bent, probeer het uit op een collega en dan zie je meteen hoe effectief het kan zijn.
  3. Het is een proactieve aanpak, die meerdere malen effectiever is dan de mails die door de organisatie worden gestuurd, “ken je nog iemand”?
  4. Het is snel, deze aanpak vraagt over het algemeen minder dan een half uurtje van je collega.
  5. Je kan eindigen met doorlopende Talent Scouts. Wees niet verbaasd als de collega’s die aan het GiveMe5 programma hebben deelgenomen, na het interview nog contact met je opnemen om met extra namen te komen.
    Vaak krijgen ze er lol in. Hou ze ook op de hoogte over de voortgang. En beloon ze als een referral is aangenomen.