Er is nu al een tekort aan ICT-professionals. Dat is een feit. Het tekort wordt in Europa geschat op 900.000 ICT Professionals in 2020.
Alles bestaat uit code om ons heen. Je smartphone, de apps, je Instagram of Snapchat. Alle interactie tussen de mens en IT bestaat uit code. Code op zichzelf is niet hip en sexy, maar wat je er mee kunt is wel gaaf.

(Basis)onderwijs in Nederland
Als ik uit eigen ervaring spreek. Ik heb 4 kinderen, twee op het basisonderwijs en twee op het middelbaar onderwijs. En hoeveel programmeer uren hebben zij? Je raadt het al 0,0 uren.
Het leren netjes schrijven aan elkaar, dat vinden ze op het basisonderwijs nog steeds belangrijk.
En dit irriteert mij mateloos. Hoeveel wordt er tegenwoordig nog met de hand geschreven?
En waarom moet je dat onze kinderen, tot frustratie van de kinderen, nog aan gaan leren.

Er zit echt iets fundamenteels fout in het onderwijs in Nederland. Natuurlijk stel ik het nu erg zwart-wit. Maar ik vind, leren programmeren net zo belangrijk als lezen en schrijven.
Kinderen op jonge leeftijd kunnen het als extra taal leren. Als je leert programmeren dan leer je ook om gestructureerd te werken en logisch redeneren.

2032? Nee, nu!
Staatsecretaris Sander Dekker heeft begin van het jaar “Onderwijs Platform 2032” gelanceerd. Een nationale brainstorm voor een nieuw onderwijscurriculum voor het basis- en voortgezet
onderwijs. Maar is het niet te laat? Nu pas na gaan denken over een nieuw curriculum? Moet er al niet op de basisschool rekening gehouden worden met de nieuwe economie. Die gedomineerd worden door digitalisering, 3D printing, big-data en code, code en code.
De digitale revolutie, deze is nu echt vol van start gegaan.

Gelukkig zijn er ook goede initiatieven zoals: https://studio.code.org/ en http://liketoshare.education/
In mijn beleving zijn dit helaas nog druppels op een gloeiende plaat en moet de volledige aandacht uitgaan naar het onderwijs in Nederland, want het blijft nog te ver achter.

O ja, het is Code Week, een initiatief van Neelie Kroes. www.codeweek.nl